Terimler

Metaverse Nedir ?

Son günlerde sadece kripto camiasını değil bütün dünyayı içerisine çeken Metaverse terimi nedir ? Ne anlama gelir ?

Metaverse şu anda kripto para birimi sektöründe çok konuşulan bir konudur. Facebook, şirketini Meta olarak yeniden adlandırdıktan sonra, Metaverse ve neler sunabileceği hakkında çok fazla konuşma yapıldı. Diğer teknoloji firmaları da Metaverse’e hakkında projeler sundular ve bu büyüyen sektörden faydalanmak istiyorlar.

Metaverse, adından da anlaşılacağı gibi, evrenin başka bir şeklidir. Metaverse ile birlikte, dünya sanal bir boyuta geçmeye hazırlandığından dolayı yeni dijital alışkanlıklar ve davranışlar söz konusudur. Sanal bir dünya, sanal arazi, mülkler ve varlıklardan oluşan bir evren… Heyecan verici !

Metaverse Nedir?

Metaverse sözcüğü ilk kez bilimkurgu yazarı Neal Stephenson tarafından kullanılmıştır. Stephenson bu sözcüğü ilk kez 1992 yılında Snow Crash adlı kitabında kullandı. Kitapta Metaverse’in bilgisayarlar tarafından oluşturulan bir sanal dünya olduğunu anlatıldı.

Yazar ayrıca, Metaverse’in insanların paylaşabileceği son derece sürükleyici bir sanal dünya olduğunu belirterek derinlemesine ayrıntılara eserinde yer verdi. Metaverse insanların oyun oynamasını, sosyalleşmesini ve hatta o  dünyada çalışmasını sağladı.

Metaverse sanal bir dünyayı temsil eder. Bu sanal dünyada yaşayan insanlar, araziler alıp binalar inşaa edebilirken para kazanıp sosyalleşebilirler. Bunu mümkün kılan teknolojilerden en başta geleni VR teknolojisidir. Sanal gerçeklik gözlükleriyle girilebilecek bu evren meta kelimesi ile insanların tüm varlıklarını internet ortamına aktarmasını temsil ediyor.

Metaverse, Web3.0 dahil olmak üzere internetteki en son gelişmelerle bağlantılıdır. Web3.0, yüksek performans, hızlar sunacağı ve verimliliği artıracağı için internetin yeni nesil bir sürümü kabul edilir. Web3.0, blok zincir teknolojisi üzerine inşa edilmiş bir internet biçimidir ve böylece büyük teknoloji firmalarının artık internet gücü üzerinde tam kontrole sahip olmayacağı yerlerde merkezi olmayan internet erişimi sağlar.

Metaverse kavramı birkaç yıldan beri var, sadece son zamanlarda blockchain teknolojisinin piyasaya sürülmesiyle popüler hale geldi. 2000’lerin başında, birçok firma Metaverse tarafından sunulan faydaları arıyordu. Second Life en popüler metaverse oyunlarından birisiydi ve 2003 yılında Linden Lab tarafından piyasaya sürüldü. Bu platform, yaklaşık 200.000 günlük kullanıcıyla hala aktif bir şekilde insanlara sanal bir oyun içerisinde, özel bir dünya sunmakta.

Metaverse Dikkatleri Üstüne Çekiyor

Metaverse yıllar öncesinden bilinen bir terimdi, ancak yalnızca son zamanlarda ana akım olmaya başardı. Bu, büyük teknoloji şirketlerinin bu sektöre küresel çapta dikkat çekecek şekilde büyük yatırımlar yapmaya başlamasından sonra oldu.

Metaverse’in zaten güçlü bir temel bulduğu alanlardan biri de oyun sektörüdür. Oyun sektörü aslında sanal bir dünyadır ve önde gelen oyun platformlarıyla entegrasyonunu kolaylaştırır.

Metaverse’e katılma konusunda önemli adımlar atmış olan en iyi oyun platformları arasında Fortnite, Minecraft ve Roblox yer alıyor. Bu oyun platformları, Metaverse için yapı taşları olarak kullanılabilecek platformlar geliştirmiştir.

Roblox, Metaverse geliştirmelerinde sanal dünyadaki en gelişmiş platformlardan biri olarak öne çıktı. Bu platform hakkında şaşırtıcı olan şey, aslında 7 ila 12 yaşındakiler tarafından oluşturulmuş olmasıdır.

Metaverse’in çözmesi gereken en büyük zorluklardan biri ölçeklenebilirliğidir. Sanal bir dünyanın tam olarak güçlenmesi için muazzam bir ölçeklendirme kapasitesine sahip olması gerekir. Ölçeklenebilirlik, gelecekte karşılaşacakları talep türlerini karşılayabilmelerini sağlayacağı için bu platformların öne çıkmasını da sağlayacaktır.

Örneğin, oyun platformları aynı anda platformda yaklaşık 10.000 oyuncuya sahip olabilir ve bu platformların bu kadar yüksek talepleri karşılayabilmesi için yüksek hızlar sunmaları ve sıfır işlem gecikmesi olmasını sağlamaları gerekir.

Metaverse, oyun sektörünün de ötesine geçiyor. Metaverse’e birden fazla şirket giriyor ve buna etkinlik organizatörleri ve parti şirketleri de dahil. Sanal konserler ve spor etkinlikleri aynı anda geniş bir izleyici kitlesini çekebilir ve insanların Metaverse’e daha aşina hale gelmesiyle sayıların daha da artması bekleniyor.

Metaverse’in patlaması, değiştirilemez tokenlerin (NFT’ler) artan popülaritesi ile daha da kolaylaştı . Bu kripto varlıklar, insanların Metaverse içindeki öğeleri alıp satmasını kolaylaştırır. Metaverse ile eş zamanlı olarak kripto para birimlerinin yükselişi, bu sektörü ticari firmalar için çekici hale getirdi.

Meta veri deposu dünyası, gerçek dünyayı kopyalayacak şekilde yapılandırılmıştır. Bu nedenle, insanlar sanal malları farklı meta veri kaynakları arasında satın alır ve taşırlar ve kripto para birimlerinin bu tür alışverişleri mümkün kılmak için geldiği yer burasıdır.

Metaverse tam ademi merkeziyetçilik sunar çünkü doğru jetonlarla bir kullanıcı bir Metaverse arasında diğerine atlayabilir. Bu, bilimkurgu filmlerine ve romanlara hayat verdi, çünkü bir oyuncunun bir Metaverse’de kazandığı veya geliştirdiği şey, diğer platformlara kolayca aktarılabilir ve kullanıcıların yararlanabileceği büyük bir platform oluşturur.

Metaverse, cep telefonlarının pazara sunulduğu zamanı yavaş yavaş kopyalıyor. O zamanlar, insanların farklı kıtalar ve ağlar arasında kısa mesaj gönderme olasılığını anlaması zordu. Metaverse, farklı meta dünyalarındaki insanlar kolayca bağlanabildiğinden bunun mümkün olmasını sağlayacaktır. Nasıl cep telefonu kullanımı patladıysa Metaverse kullanımı da patlayacak.

Metaverse oyunun ötesine geçecek

Son yıllarda, Metaverse esas olarak oyun oynamaya odaklandı. Ancak Facebook ve Microsoft’un oyunu değiştirmesiyle birlikte Metaverse’in yapabileceklerinin ve gerçekte hangi alanlarda kullanılabileceğinin sonu yok. Bununla birlikte, oyunlar Metaverse’e başlayabilecekleri bir platform verdi.

Metaverse’e önemli değişiklikler getirecek şeylerden biri Web3.0’dır. Daha önce de belirtildiği gibi, Metaverse büyük ölçüde Web3.0 tarafından desteklenecektir. Blockchain teknolojisi , faaliyete geçtiği birkaç yılda çok şey başardı.

Müzik konserleri Metaverse’de büyük izleyiciler çekiyor. Örneğin Fortnite, geniş bir izleyici kitlesi çeken bir Ariana Grande konserine ev sahipliği yaptı. Roblox ayrıca bir Lil Nas X’in 33 milyon kez izlenen konserine de ev sahipliği yaptı. Pandeminin neden olduğu kısıtlamalar nedeniyle müzik ve NFT’ler iç içe geçiyor; dolayısıyla sanal dünyanın hayata geçmesi için daha iyi bir zaman yoktu.

Metaverse patlamasından yararlanan en dikkat çekici müzik platformlarından biri, Paris merkezli bir startup olan Stage11’dir. Bu firma yakın zamanda Otium Capital’den bir tohum turunda 5 milyon dolar aldı. Firma, Metaverse’de benzersiz bir müzik deneyimi yaratmak için bu fonların bir kısmını kullanacak. Bu platform şimdiden David Guetta, Snoop Dogg ve Akon gibi en iyi müzisyenleri kendine çekti.

Teknolojik ilerlemede Metaverse’den birçok kazanım elde edilecek olsa da, bu sektörden bazı sorunların ortaya çıkması öngörülmüştür. Bu sorunlardan biri de fikri mülkiyet ve mülkiyet şeklinde doğabilecek uyuşmazlıklardır.

Örneğin Nike, Metaverse’de logosunun kullanımı için bir patent başvurusu sürecindedir. Bu, Metaverse’deki diğer oyuncuların bu logoya sahip ürünleri sunmasını engelleyecektir. Ancak, bazı firmalar bu patentleri çok geç teslim edebilir ve bu durumda fikri mülkiyet ve ticari marka ihlalleri sorunları ortaya çıkabilir.

Bununla birlikte, yatırımcıların yalnızca metaverse projelerine yeterince erken yatırım yapmaktan elde edilecek kazanımlara bakmaları gerekir. Tüm yeni teknolojilerde olduğu gibi, Metaverse’deki ilk yatırımcılar, uzun vadede elde tuttuklarından büyük kazançlar elde edebilirler.

Tıkla ve Oyla

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu