Eğitim

Bitcoin’den Sonra En Önemli Coinler

Kripto para piyasasının en önemli coini Bitcoin, hem sektördeki yeri hemde büyüklüğü tartışılmaz. Peki Bitcoin'den sonra en önemli coinler hangileri ?

Bitcoin yalnızca merkezi olmayan kullanıcılar arası ağ üzerine kurulu bir kripto para birimi akımını başlatan bir trend belirleyici olmakla kalmadı, aynı zamanda kripto para birimleri için fiili standart haline geldi ve sürekli büyüyen bir takipçi ve diğer kripto paraların çıkması için ilham verdi.

ÖNEMLİ ÇIKARIMLAR

  • Bir kripto para birimi, blok zinciri adı verilen dağıtılmış ve merkezi olmayan bir defterde bulunan bir dijital token veya “coin” biçimidir.
  • Bunun ötesinde, Bitcoin on yıldan uzun bir süre önce piyasaya sürülmesinden bu yana kripto para birimleri alanı önemli ölçüde genişledi.
  • Bitcoin, piyasa değeri, kullanıcı tabanı ve popülerlik açısından kripto para birimlerinin tümüne liderlik etmeye devam ediyor.
  • Ethereum gibi diğer sanal para birimleri, merkezi olmayan finansal sistemler oluşturmak için kullanılıyor.
  • Bazı altcoinler, saniyede daha fazla işlem yapma veya diğer çeşitli yeni özellikleri sayesinde Bitcoin’den ayrışıyor.

Coin Nedir ?

Bitcoin’in bu alternatiflerinden bazılarına daha yakından bakmadan önce, bir adım geriye gidelim ve kripto para birimi ve altcoin gibi terimlerle ne demek istediğimizi kısaca inceleyelim. Geniş tanımlı bir kripto para birimi, token veya “coin” şeklini alan sanal veya dijital paradır. Bazı kripto para birimleri, kredi kartları veya diğer projelerle fiziksel dünyaya giriş yapmış olsa da, büyük çoğunluğu tamamen sanal dünyada kalıyor.

Kripto para birimlerindeki “kripto”, dijital para birimlerinin oluşturulmasına ve işlenmesine ve bunların merkezi olmayan sistemlerdeki işlemlerine izin veren karmaşık şifrelemeyi ifade eder.

Kripto para birimleri neredeyse her zaman hükümet manipülasyonundan ve kontrolünden uzak olacak şekilde tasarlanmıştır, ancak daha popüler hale geldikçe endüstrinin bu temel yönü hedef olarak alınmıştır. Bitcoin’den sonra modellenen kripto para birimleri topluca altcoinler olarak adlandırılır ve bazı durumlarda ” shitcoin ” olarak adlandırılır ve genellikle kendilerini Bitcoin’in değiştirilmiş veya geliştirilmiş sürümleri olarak sunmaya çalışmışlardır. Bu para birimlerinin bazıları, Bitcoin’de olmayan bazı etkileyici özelliklere sahip olsa da, Bitcoin ağlarının büyük ölçüde elde ettiği güvenlik düzeyine ulaşmak henüz bir altcoin tarafından görülmedi.

Bunun ötesinde, kripto para birimleri alanı her zaman genişlemektedir ve bir sonraki harika dijital token yarın piyasaya sürülebilir. Bitcoin, kripto para birimleri dünyasında yaygın bir şekilde öncü olarak görülse de, analistler BTC dışındaki tokenleri değerlendirmek için birçok yaklaşımı benimsiyor. Örneğin, analistlerin, piyasa değeri açısından kripto paraları birbirine göre sıralamaya büyük önem atfetmeleri yaygındır. Bunu dikkate aldık, ancak dijital bir tokenin listeye dahil edilmesinin başka nedenleri de var.

Coin Türleri

Kripto para birimlerinin, merkezi olmayan bir kullanıcı ağında değer (dijital paraya benzer) ileterek ödemeler için kullanılması amaçlanmıştır. Birçok altcoin (yani Bitcoin veya bazen Ether değil) bu şekilde sınıflandırılır ve bazen değer tokenları olarak adlandırılabilir.

Ayrıca, paradan farklı bir amaca hizmet etmesi amaçlanan blok zinciri tabanlı tokenler de vardır. Bir örnek , bir blok zinciri veya defi projesinde bir hisseyi temsil eden bir ilk kripto para teklifinin (ICO) parçası olarak verilen bir token olabilir. Tokenlar şirketin veya projenin değerine bağlıysa, menkul kıymet tokenları olarak adlandırılabilirler (hisse senetleri gibi menkul kıymetlerde olduğu gibi, güvenlik değil).

Diğer tokenlerin belirli bir kullanım durumu veya işlevi vardır, örneğin Storj tokenleri, insanların merkezi olmayan bir ağ üzerinden dosya paylaşmasına izin verir veya Namecoin, internet adresleri için merkezi olmayan DNS hizmeti sağlar. Bunlar yardımcı program tokenleri olarak bilinir.

Bugün, birçok kripto kullanıcısı bu farklılıkları anlayıp takdir etse de, tüccarlar ve sıradan yatırımcılar, tüm token kategorileri kripto borsalarında aynı şekilde ticaret yapma eğiliminde olduğundan, farkı fark etmeyebilir.

1. Ethereum (ETH)

Listemizdeki ilk Bitcoin alternatifi olan Ethereum , akıllı sözleşmelerin ve merkezi olmayan uygulamaların (dapps) herhangi bir kesinti, dolandırıcılık, kontrol veya üçüncü bir tarafın müdahalesi olmadan oluşturulup çalıştırılmasını sağlayan merkezi olmayan bir yazılım platformudur . Ethereum’un arkasındaki amaç, milliyet, etnik köken veya inançtan bağımsız olarak dünyadaki herkesin serbestçe erişebileceği merkezi olmayan bir finansal ürünler paketi oluşturmaktır. Devlet altyapısı ve devlet kimlikleri olmayanlar banka hesaplarına, kredilere, sigortaya veya çeşitli diğer finansal ürünlere erişebildiğinden, bu durum bazı ülkelerdeki sonuçları daha çekici hale getiriyor.

Ethereum’daki uygulamalar, platforma özgü şifreleme belirteci olan eter üzerinde çalıştırılır. Ether, Ethereum platformunda hareket etmek için bir araç gibidir ve çoğunlukla Ethereum içinde uygulamalar geliştirmek ve çalıştırmak isteyen geliştiriciler tarafından veya şimdi, ether kullanarak diğer dijital para birimlerini satın almak isteyen yatırımcılar tarafından aranır. 2015 yılında piyasaya sürülen Ether, şu anda Bitcoin’den sonra piyasa değeri açısından en büyük ikinci dijital para birimidir , ancak baskın kripto para biriminin önemli bir farkla gerisindedir. 3 Kasım 2021 itibariyle ETH başına yaklaşık 4.000$’dan işlem gören etherin piyasa değeri, Bitcoin’inkinin yarısından azdır.

2014’te Ethereum, ezici bir yanıt alan ether için bir ön satış başlattı; bu, ilk kripto para teklifi (ICO) çağının başlamasına yardımcı oldu . Ethereum’a göre, “hemen hemen her şeyi kodlamak, merkezsizleştirmek, güvence altına almak ve ticaret yapmak” için kullanılabilir. 2016 yılında merkezi olmayan otonom organizasyona ( DAO ) yapılan saldırının ardından Ethereum, Ethereum (ETH) ve Ethereum Classic (ETC) olarak ikiye ayrıldı .

2021’de Ethereum, doğrulama algoritmasını iş kanıtından (PoW) iş kanıtına (PoS) geçirdi. Bu hareket, Ethereum ağının kendisini çok daha az enerji ve gelişmiş işlem hızı ile çalıştırmasını sağlamanın yanı sıra daha deflasyonist bir ekonomik ortam yaratmayı amaçlıyor. Proof-of-stake, ağ katılımcılarının etherlerini ağa “paylaşmalarına” izin verir. Bu süreç, ağın güvenliğini sağlamaya ve meydana gelen işlemleri işlemeye yardımcı olur. Bunu yapanlar, faiz hesabına benzer şekilde ödüllendirilir eter. Bu, madencilerin işlemleri işlemek için daha fazla Bitcoin ödüllendirildiği Bitcoin’in iş kanıtı mekanizmasına bir alternatiftir.

2. Litecoin (LTC)

2011 yılında piyasaya sürülen Litecoin , Bitcoin’in izinden giden ilk kripto para birimleri arasında yer aldı ve genellikle “gümüşten Bitcoin’in altınına” olarak anıldı. Bir MIT mezunu ve eski bir Google mühendisi olan Charlie Lee tarafından oluşturuldu.

Litecoin, herhangi bir merkezi otorite tarafından kontrol edilmeyen ve tüketici sınıfı CPU’ların yardımıyla çözülebilen bir çalışma kanıtı olarak “scrypt” kullanan açık kaynaklı bir küresel ödeme ağına dayanmaktadır. Litecoin birçok yönden Bitcoin’e benzese de, daha hızlı blok oluşturma hızına sahiptir ve bu nedenle daha hızlı işlem onay süresi sunar. Geliştiriciler dışında, Litecoin’i kabul eden giderek artan sayıda tüccar var. Kasım 2021 itibariyle, Litecoin’in piyasa değeri 14 milyar dolar ve token başına değeri yaklaşık 200 dolar, bu da onu dünyanın en büyük on yedinci kripto para birimi haline getiriyor.

3. Cardano (ADA)

Cardano, mühendisler, matematikçiler ve kriptografi uzmanları tarafından araştırmaya dayalı bir yaklaşımla oluşturulmuş bir “Ouroboros iş kanıtı” kripto para birimidir. Proje, Ethereum’un ilk beş kurucu üyesinden biri olan Charles Hoskinson tarafından ortaklaşa kuruldu. Ethereum’un aldığı yönle ilgili bazı anlaşmazlıklar yaşadıktan sonra ayrıldı ve daha sonra Cardano’nun yaratılmasına yardımcı oldu.

Cardano’nun arkasındaki ekip, kapsamlı deneyler ve hakemli araştırmalar yoluyla blok zincirini yarattı. Projenin arkasındaki araştırmacılar, çeşitli konularda blok zincir teknolojisi hakkında 90’dan fazla makale yazdı. Bu araştırma Cardano’nun bel kemiğidir.

Bu zorlu süreç nedeniyle Cardano, diğer büyük kripto para birimlerinin yanı sıra, hisse kanıtı emsalleri arasında öne çıkıyor gibi görünüyor. Cardano, blok zincirinin daha fazlasını yapabileceği söylendiği için “Ethereum katili” olarak da adlandırıldı. Bununla birlikte, Cardano hala erken aşamalarında. Ethereum’u hisse kanıtı konsensüs modelinde yenmiş olsa da, merkezi olmayan finansal uygulamalar açısından daha kat etmesi gereken uzun bir yol var.

Cardano, Ethereum’a benzer merkezi olmayan finansal ürünler kurarak ve diğer şeylerin yanı sıra zincir birlikte çalışabilirlik, seçmen sahtekarlığı ve yasal sözleşme takibi için çözümler sunarak dünyanın finansal işletim sistemi olmayı hedefliyor. Kasım 2021 itibarıyla Cardano 57 milyar dolarla altıncı en büyük piyasa değerine sahip ve bir ADA yaklaşık 1,79 dolardan işlem görüyor.

4. Polkadot (DOT)

Polkadot, diğer blok zincirler arasında birlikte çalışabilirlik sağlamayı amaçlayan benzersiz bir hisse kanıtı kripto para birimidir. Protokolü, sistemlerin tek bir çatı altında birlikte çalışmasına izin vermek için izinli ve izinsiz blok zincirlerin yanı sıra oracle’ları birbirine bağlamak için tasarlanmıştır. Polkadot’un temel bileşeni, çeşitli ağların birlikte çalışabilirliğini sağlayan röle zinciridir. Ayrıca, özel kullanım durumları için kendi yerel tokenleriyle “parachains” veya paralel blok zincirlerine izin verir.

Polkadot’un Ethereum’dan farkı, geliştiricilerin Polkadot üzerinde yalnızca merkezi olmayan uygulamalar oluşturmak yerine, Polkadot zincirinin zaten sahip olduğu güvenliği kullanırken kendi blok zincirlerini oluşturabilmeleridir. Ethereum ile geliştiriciler yeni blok zincirleri oluşturabilir, ancak yeni ve daha küçük projeleri saldırıya açık bırakabilecek kendi güvenlik önlemlerini oluşturmaları gerekir, çünkü bir blok zinciri ne kadar büyükse, o kadar fazla güvenliğe sahiptir. Polkadot’taki bu kavram, paylaşılan güvenlik olarak bilinir.

Polkadot, Ethereum projesinin geleceği hakkında farklı görüşleri olan çekirdek kurucularının bir başka üyesi olan Gavin Wood tarafından yaratıldı. Kasım 2021 itibariyle, Polkadot’un piyasa değeri kabaca 41 milyar dolar ve bir DOT işlemi 39 dolar.

5. Bitcoin Cash (BCH)

Bitcoin Cash (BCH) , orijinal Bitcoin’in en eski ve en başarılı hard fork’larından biri olduğu için altcoinler tarihinde önemli bir yere sahiptir . Kripto para dünyasında, geliştiriciler ve madenciler arasındaki tartışmalar ve tartışmaların sonucu olarak bir çatal gerçekleşir. Dijital para birimlerinin merkezi olmayan yapısı nedeniyle, genel fikir birliği nedeniyle eldeki token veya kripto paranın altında yatan kodda toptan değişiklikler yapılmalıdır; Bu işlemin mekanizması, belirli kripto para birimine göre değişir.

Farklı gruplar anlaşamadığında, bazen dijital para birimi bölünür, orijinal zincir orijinal koduna sadık kalır ve yeni zincir, kodundaki değişikliklerle birlikte önceki madalyonun yeni bir versiyonu olarak hayata başlar.

BCH , bu bölünmelerden biri sonucu Ağustos 2017’de hayatına başladı . BCH’nin yaratılmasına yol açan tartışma, ölçeklenebilirlik konusuyla ilgiliydi; Bitcoin ağının blok boyutunda bir sınırı vardır: bir megabayt (MB). BCH, blok boyutunu bir MB’den sekiz MB’ye çıkarır, fikir daha büyük blokların içlerinde daha fazla işlem tutabilmesi ve dolayısıyla işlem hızının artmasıdır. 14 Ayrıca, blok alanını etkileyen Ayrılmış Tanık protokolünün kaldırılması da dahil olmak üzere başka değişiklikler de yapar. Kasım 2021 itibariyle, BCH’nin yaklaşık 10.5 milyar dolarlık bir piyasa değeri ve token başına 555 dolarlık bir değeri var.

6. Stellar (XLM)

Stellar , büyük işlemler amacıyla finansal kurumları birbirine bağlayarak kurumsal çözümler sağlamak üzere tasarlanmış açık bir blok zinciri ağıdır. Bankalar ve yatırım firmaları arasındaki – genellikle birkaç gün süren, çok sayıda aracıyı içeren ve çok miktarda paraya mal olan – büyük işlemler artık aracı olmadan neredeyse anında yapılabilir ve işlemi yapanlar için çok az maliyetlidir veya hiçbir maliyeti yoktur.

Stellar kendisini kurumsal işlemler için bir kurumsal blok zinciri olarak konumlandırmış olsa da, hala herkes tarafından kullanılabilecek bir açık blok zinciridir. Sistem, herhangi bir para birimi arasında sınır ötesi işlemlere izin verir. Stellar’ın yerel para birimi Lümen’dir (XLM). Ağ, kullanıcıların ağ üzerinde işlem yapabilmeleri için Lümen tutmalarını gerektirir.

Stellar, Ripple Labs’ın kurucu üyesi ve Ripple protokolünün geliştiricisi olan Jed McCaleb tarafından kuruldu. Sonunda Ripple’daki görevinden ayrıldı ve Stellar Development Foundation’ın kurucu ortağı oldu.

7. Dogecoin (DOGE)

Bazıları tarafından orijinal “memecoin” olarak görülen Dogecoin, kripto paranın fiyatının hızla artmasıyla 2021’de heyecan yarattı. Avatarı olarak shiba inu’nun bir görüntüsünü kullanan kripto para, Dallas Mavericks, Kronos ve belki de en önemlisi Elon Musk’a ait bir Amerikan havacılık üreticisi olan SpaceX gibi bazı büyük şirketler tarafından bir ödeme şekli olarak kabul ediliyor.

Dogecoin, 2013 yılında iki yazılım mühendisi Billy Markus ve Jackson Palmer tarafından oluşturuldu. Markus ve Palmer’ın kripto para piyasasının vahşi spekülasyonları hakkında yorum yaparak parayı şaka olarak yarattığı bildirildi.

DOGE’nin fiyatı, Elon Musk’ın Saturday Night Live’da gösterilmesinin planlandığı haftada 0,71 dolar ile tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. Kasım 2021 itibariyle, Dogecoin’in piyasa değeri 29,2 milyar dolar ve bir DOGE’nin değeri yaklaşık 0,22 dolar, bu da onu en büyük onuncu kripto para birimi yapıyor.

SHIB

Bir memecoinden ilham alan bir memecoin olan Shiba Inu Coin (SHIB), 2021 Sonbaharında öne çıkarak Dogecoin’in piyasa değerini kısaca aştı!

8. Binance Coin (BNB)

Binance Coin , Binance Borsasında alım satımla ilgili ücretler için bir ödeme yöntemi olarak çalışan bir yardımcı kripto para birimidir. Piyasa değerine göre üçüncü en büyük kripto para birimidir. Token’ı değişim için ödeme aracı olarak kullananlar indirimli olarak işlem yapabilirler. Binance Coin’in blok zinciri aynı zamanda Binance’in merkezi olmayan borsasının üzerinde çalıştığı platformdur. Binance borsası Changpeng Zhao tarafından kuruldu ve ticaret hacimlerine göre dünyada en yaygın kullanılan borsalardan biri.

Binance Coin başlangıçta Ethereum blok zincirinde çalışan bir ERC-20 tokeniydi. Sonunda kendi ana ağ lansmanını yaptı. Ağ, bir hisse kanıtı konsensüs modeli kullanır. Kasım 2021 itibariyle, Binance Coin’in bir BNB değeri 545 dolar olan 91,5 milyar dolarlık bir piyasa değeri var.

9. Tether (USDT)

Tether, oynaklığı azaltmak için piyasa değerlerini bir para birimine veya başka bir dış referans noktasına sabitlemeyi amaçlayan, sözde stabilcoinler, kripto para birimlerinin ilk ve en popülerlerinden biriydi . Çoğu dijital para birimi, hatta Bitcoin gibi büyük olanlar bile, sık sık dramatik dalgalanma dönemleri yaşadığından, Tether ve diğer sabit paralar, aksi takdirde temkinli olabilecek kullanıcıları çekmek için fiyat dalgalanmalarını yumuşatmaya çalışır. Tether’in fiyatı doğrudan ABD dolarının fiyatına bağlıdır. Sistem, kullanıcıların diğer kripto para birimlerinden ABD dolarına, normal para birimine dönüştürmekten daha zamanında daha kolay transfer yapmalarını sağlar.

2014 yılında piyasaya sürülen Tether, kendisini “fiat para birimlerinin dijital bir şekilde kullanımını kolaylaştırmak için tasarlanmış blok zinciri etkin bir platform” olarak tanımlıyor. Etkili bir şekilde, bu kripto para birimi, bireylerin geleneksel para birimlerinde işlem yapmak için bir blok zinciri ağı ve ilgili teknolojileri kullanmasına izin verirken, genellikle dijital para birimleriyle ilişkilendirilen oynaklığı ve karmaşıklığı en aza indirir. Kasım 2021 itibariyle, Tether, toplam 73,7 milyar dolarlık piyasa değeri ve token başına değeri (tahmin ettiniz!) 1 dolar ile piyasa değerine göre beşinci en büyük kripto para birimidir.

10. Monero (XMR)

Monero güvenli, özel ve takip edilemez bir para birimidir. Bu açık kaynaklı kripto para birimi Nisan 2014’te piyasaya sürüldü ve kısa sürede kriptografi topluluğu ve meraklıları arasında büyük ilgi gördü. Bu kripto para biriminin gelişimi tamamen bağış temelli ve topluluk odaklı. Monero, ademi merkeziyetçiliğe ve ölçeklenebilirliğe güçlü bir şekilde odaklanarak piyasaya sürüldü ve “halka imzaları” adı verilen özel bir teknik kullanarak tam bir gizlilik sağlıyor.

Bu teknikle, en az bir gerçek katılımcı da dahil olmak üzere bir grup kriptografik imza görünür, ancak hepsi geçerli göründüğü için gerçek olan izole edilemez. Bunun gibi istisnai güvenlik mekanizmaları nedeniyle, Monero tatsız bir üne sahip bir şey geliştirdi – dünya çapında suç operasyonlarıyla bağlantılı.

Bu, anonim olarak cezai işlemler yapmak için başlıca aday olsa da, Monero’nun doğasında bulunan mahremiyet, dünya çapındaki baskıcı rejimlerin muhaliflerine de yardımcı olur. Kasım 2021 itibariyle, Monero’nun piyasa değeri 4,1 milyar dolar ve token başına değeri 229 dolar.

Burada sadece on altcoin listeleyebildik, ancak orada başka birçok önemli kripto para birimi var ve bunlar zaman içinde kullanıcı tabanları, piyasa değeri ve etki açısından geleceğin coinleri arasında görülüyorlar.

Diğer bazı önemli kripto para birimleri şunlardır (bunlarla sınırlı değildir):

  • Solana
  • Avalanche
  • USD Coin
  • Chainlink
  • Algorand
  • Polygon
  • VeChain
  • TRON
  • Ethereum Classic
  • ZCash
  • EOS
  • Tezos
  • NEO
  • Dash
  • Stacks
  • NEM
  • Decred
  • Storj
  • 0x
  • DigiByte

Kripto para birimleri neden önemlidir?

Merkezi olmayan platformlar olarak, blok zinciri tabanlı kripto para birimleri, bireylerin eşler arası finansal işlemlerde bulunmalarına veya sözleşmelere girmelerine olanak tanır. Her iki durumda da banka, para otoritesi, mahkeme veya yargıç gibi bazı güvenilir üçüncü taraf aracılara ihtiyaç yoktur. Bu, mevcut mali düzeni bozma ve finansı demokratikleştirme potansiyeline sahiptir. Kripto para birimi alanının boyutu, son on yılda yeni yenilikler ve 2,5 trilyon doları aşan toplu piyasa değeri ile katlanarak büyüdü.

Neden bu kadar çok kripto para var?

Günümüzde kripto para birimlerinin çoğu, açık kaynak kodu ve sansüre dayanıklı bir mimari kullanan Bitcoin’den şu veya bu şekilde türetilmiştir. Bu, herkesin kodu kopyalayıp ince ayar yapabileceği ve kendi yeni parasını oluşturabileceği anlamına gelir. Bu aynı zamanda herkesin kendi ağına katılmakta veya içinde işlem yapmakta özgür olduğu anlamına gelir.

Diğer bazı önemli kripto para birimleri nelerdir?

Yukarıda listelenen on tanesinin yanı sıra, diğer birkaç kripto para birimi de önem kazanmış veya bunu yapma sözünü tutmuştur. Örneğin, meme tabanlı bir şaka parası olan Dogecoin , Tesla CEO’su Elon Musk tokeni sosyal medyada tanıttığında ün kazandı. Bitcoin Gold ve Bitcoin SV gibi başka bitcoin çatalları da mevcuttur . Diğer önemli paralar Ripple (XRP), Solana, USD Coin ve Tezos’tur.

Bitcoin neden hala en önemli kripto para birimidir?

Ortaya çıkan binlerce rakibe rağmen, orijinal kripto para birimi olan Bitcoin, kullanım ve ekonomik değer açısından baskın oyuncu olmaya devam ediyor. Bitcoin, Kasım 2021 itibariyle yaklaşık 60.000 dolar değerindeydi ve piyasa değeri 1 trilyon dolardan fazlaydı.

Tıkla ve Oyla

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu