Terimler

DeFi Nedir ? Ne Demek ? Ne işe Yarar ve Geleceği

Merkeziyetsiz Finans (DeFi), geleneksel banka hizmetlerinin blok zinciri gibi merkezi olmayan teknolojilerle birleşmesidir. DeFi, kapsayıcı formatı nedeniyle Open Finance adı altında da anılabiliyor. Daha da önemlisi, DeFi geliştiricileri şu anda mevcut olan her finansal hizmete alternatifler oluşturmaya çalışıyor. Bu hizmetler, tasarruf ve çek hesapları, krediler, varlık ticareti, sigorta ve çok daha fazlasını içeriyor. Üst üste gelen projeler bildiğimiz finans dünyasını baştan sona merkeziyetsiz ve sahipsiz olma yolunda yönlendiriyor.

DeFi Neden Önemli ?

DeFi, birçok nedenden dolayı finans sektörünün evriminde önemli bir rol oynamaya devam ediyor. Birincisi, DeFi paranın işlevselliğini ve erişimini genişletiyor ona resmen bir evrim yaşatıyor. DeFi sektörüyle muhattap olabilmek için ihtiyacınız olan tek şey, bir Akıllı Telefon olduğundan dolayı, küresel ekonomiyi genişletmek için büyük bir potansiyeli olduğunu söyleyebiliriz. Sonuç olarak, analistler bu sektörü kripto alanında şu anda geliştirilmekte olan en önemli sektörlerden biri olarak görüyorlar.

DeFi kripto dünyasında en hızlı büyüyen sektördür. Son raporlara göre, DEFI tokenleri sürekli olarak emsallerinden daha iyi performans gösteriyor. Ek olarak yeni bir sektörün doğuşunu izlediğimiz bu zaman aralığı gelecekte DeFi sektörünün nereye evrileceğini görmeyi kolaylaştırıyor.

Dapps (Merkezi Olmayan Uygulamalar) nedir?

DeFi büyük ölçüde Dapp dediğimiz uygulama çeşitlerine bağımlı ve onlarla yoğun bir ilişki içerisindedir. . DeFi’nin yeteneklerini anlamak için Dapps’in arkasındaki konsepti kavramanız gerekir. Dapp’ler, merkezi olmayan ağlarda çalışmak üzere tasarlanmış programlardır. Bu ağlar blochain, Tor ağları veya Dağıtılmış Defter Teknolojileri (DLT) olabilir. Bu tip protokollerin temel bileşeni, merkezi olmayan yapılarıdır. Bu uygulamaların en kritik özelliği onları denetleyen bir otorite veya iş yöneticisi olmamasıdır.

Aslında, Dapp diye adlandırdığımız uygulamalar çok az insan müdahalesi gerektirir. Bunun yerine, bu platformlar, iş sistemlerini kolaylaştırmak için gelişmiş akıllı sözleşmeleri bünyelerine entegre eder. Akıllı sözleşmeler, adreslerine kripto para aldıktan sonra başlayan önceden programlanmış uygulamalardır. Bir nevi kola, su otomatı olarak düşünebilirsiniz.

DeFi’nin Temel Bileşenleri

Bugün, her zamankinden daha fazla DeFi uygulaması olduğu yadsınamaz bir gerçektir. Bu uygulamalar hali hazırda işletmelerin ve müşterilerin zamandan ve paradan tasarruf etmelerini sağlıyor. DeFi platformları neredeyse her finans sektöründe ortaya çıkmaya başladı. DeFi sektörü her ne kadar genişlemeye devam etsede temelde benzer bileşenlere sahiptirler.

Açık Kaynak

Herhangi bir DeFi uygulaması açık kaynak olmak zorundadır. Açık kaynak kodlama, kodlamanın halka açık hale getirilmesi anlamına gelir. Bu şekilde herkes onu denetleyebilir ve işlevselliğini, güvenliğini ve yeteneklerini doğrulayabilir. Açık kaynak kodları, toplulukların uygulamaya katkıda bulunması nedeniyle özel kodlardan çok daha kararlı ve güvenlidir. Ek olarak, platformda daha fazla güven sağlar çünkü kullanıcılar arka planda gizli kötü amaçlı kodlamanın çalışmadığından emin olabilirler.

Şeffaflık

DeFi, dünyaya yeni bir şeffaflık anlayışı sunuyor. Çoğu DeFi uygulaması, Ethereum gibi halka açık blok zincirlerinde çalıştığından, tüm işlemler herkese açıktır. Aslında, blok zincirindeki tüm faaliyetler halka açıktır. Bu yaklaşımın geleneksel bir banka hesabına göre temel farkı, hesapların doğrudan kimseye bağlı olmamasıdır. Bunun yerine, hesaplar sözde anonimdir ve yalnızca sayısal bir adres olarak listelenirler.

Hesaplar doğrudan kimsenin adıyla bağlantılı olmasa da, özellikle araştırmacıların gerektiğinde hesapların kime ait olduğunu bulmanın yollarının olduğunu ifade etmektedir. Blok kaşifleri gibi programlar, insanların gizlilik odaklı olmayan kripto paraların, merkezi olmayan işlemlerini izlemesine yardımcı olabilir.

Küresel Kitle

Dünyanın her yerinden herkes DeFi platformlarına katılabilir. Sadece internet erişimi olan bir Akıllı Telefona ihtiyacınız vardır ve birkaç dakika içinde DeFi topluluğuna girebilirsiniz.

Sonuç olarak, DeFi Dapps, tarihte ilk kez dünyadaki banka ile bağlantısı olmadan kişilere finansal hizmetlere erişim sağlama yeteneğine sahiptir. Bu açıklık, küresel nüfusun yaklaşık %40’ını herhangi bir bankacılıktan yoksun bırakan mevcut bankacılık sisteminden büyük bir yükseltmedir.

Daha da önemlisi, bankasız nüfusları düşündüğünüzde, tropik bölgelerde veya çöllerde bir köy hayal etmek kolaydır, ancak gerçek çok farklıdır. Örneğin, yakın zamanda yapılan bir araştırma , ABD’deki hanelerin %25’inin banka hesabının bulunmadığını ortaya koydu.

Sahipsizlik

DeFi sektörü, sahipleri, yöneticileri olmadan çalışır. Hal böyle olunca herkes bir DeFi uygulaması geliştirebilir ve dünyaya sunabilir. Ek olarak, herkes onay kaygısı olmadan DeFi Dapps’lerine katılabilir. Bu strateji, potansiyel kullanıcıların küresel ekonomiye katılmadan önce sayısız düzenleyici doğrulama sisteminden geçmesini gerektiren günümüzün finansal sisteminden çok uzaktır. Kısaca size bir çok kimlik, belge, onay süreci gibi bürokratik işlerle muhattap olmadan finansal hizmet alma fırsatı sunar.

Birlikte Çalışabilirlik

DeFi topluluğunun bir diğer ayağı da birlikte çalışabilirliktir. Birlikte çalışabilirlik kritiktir çünkü alana daha fazla geliştirici girdikçe önceki tüm çalışmaların kaybolmamasını sağlar. Bunun yerine, kullanıcılar bu yeni çağ ekonomisine maruz kalmalarını artırmak için DeFi ürünlerini yığınlayabilirler. Örneğin, tek bir kullanıcının sabit paraları, merkezi olmayan borsaları ve cüzdanları birlikte kullanması yaygındır. Bu strateji, DeFi uygulamalarının sahip olduğu kusursuz entegrasyon sayesinde mümkündür.

Bir banka kuracağımızı varsayalım, bu bankanın altyapısını kurgulaması için onlarca yazılımcıya, onların hatalarına ve bu hataları düzeltecek başka yazılımcılara ihtiyaç vardır. Halbuki DeFi üzerinde geliştirilen bir bankacılık işlevine sahip bir platform için altyapıyı sıfırdan kurma derdi yoktur.

DeFi Staking Nedir ?

DeFi’nin devreye girmesinden en çok etkilenen sektörlerden biri de kredi sektörüdür. Daha önce kredi başvurusunda bulunduysanız, sürecin zaman alıcı ve ne kadar zahmetli olduğunu bilirsiniz. Neyse ki, DeFi topluluğu bu pazarı geliştirmek için bazı ilginç yollar buldu.

Örnek bir DeFi projesi olarak Compound.finance DeFi teknolojisinin gerçek gücünü sergiliyor ve sektörün aslında nasıl bir dünya hedeflediklerini gösteriyor. Platform bir kullanıcının başka bir kullanıcıya elindeki kripto paraları borç olarak vermesini sağlıyor. Sisteme kredi sağlama karşılığında, kullanıcılar kripto para birimi şeklinde faiz alıyorlar. Daha da önemlisi, platform borç verenleri ve borç alanlarını birleştirmek için akıllı sözleşmeler kullanıyor. Ek olarak, bu akıllı sözleşmeler, piyasanın mevcut durumuna göre otomatik olarak faiz ayarlamaları yapıyor.

Merkeziyetsiz Borsalar ve Güvenliği

Birçok kimse Merkeziyetsiz Borsaları sektörün gelecekte varcağı yer olarak görüyor. Merkeziyetsiz borsalar alıcı ve satıcılara daha şeffaf, kullanılabilir ve güvenli bir platform sağlıyor. Tam zıttı olan geleneksel borsalar (Binance, Huobi gibi) işlemleri onaylayan ve tek bir elden yönetilen sistemler olarak insanların gözünde güven konusunda hep bir adım geride kalıyor.

Geleneksel kripto borsacılık yaklaşımı, kriptonun doğası gereği hackerların ve hırsızların iştahını kabartıyor. Hızlı bir Google araması ile saldırıya uğrayıp milyarlarca dolar zarar eden borsaları ve firmalarını kapatışları hakkındaki detayları öğrenebilirsiniz. Bu tip güvensizlik ortamı yatırımcının sektörden soğmasına veya ona güvenmemesine sebep oluyor.

Merkeziyetsiz borsalar bu endişelerin çoğunu ortadan kaldırıyor. Bir kullanıcı, merkezi olmayan bir borsa yoluyla bir varlık alışverişinde bulunduğunda, platform takas edilen varlıklardan hiç birini kendi bünyesinde tutmuyor ve ona elini sürmüyor, bunun yerine, cüzdandan cüzdana eş zamanlı takası etkinleştirmek için akıllı sözleşmeler kullanıyor. Bu şekilde bir işleyişin sonunda hackerların sistemlere erişmesi için hiçbir açık kapı bırakılmamış oluyor.

değiştir

Uniswap platformu Otomatik Piyasa Verme olarak bilinen yenilikçi bir mekanizma tanıttı. Bu protokol, taraflar arasında neredeyse anında anlaşma sağlar. Daha da önemlisi, protokol, işlemleri mümkün olduğunca mevcut piyasa değerine yakın şekilde kapatacak şekilde ayarlanmıştır. Hatta kripto paranızı ödünç verebilir ve platformun Havuzlama özelliği ile biraz faiz kazanabilirsiniz.

DeFi Projelerin Geleceği

Yakın bir gelecekte DeFi tabanlı projeler küresel finans sisteminde yeni oyun kurucu olarak rol alacak gibi duruyor. Bunun sebeplerini yukarıda detaylıca sıraladık. Genel bir özet geçecek olursak insanların güvensizlik, bürokratik işlem gereklilikleri ve eskimişliğinden kaynaklı geleneksel finans sisteminden uzaklaşıp DeFi projelere yöneleceğini görmek zor olmuyor.

Gelecekte bu kadar önemli bir rol oynaması düşünülen bu yeni bakış açısı geliştiricilerin uygulamalarını birikimli bir şekilde geliştirmesinden kaynaklanıyor. Hiç bir bilgi gizli değil ve bütün kaynaklar açık olunca yeni bir geliştirici sadece projesine odaklanabiliyor.

Tıkla ve Oyla

2 Yorum

  1. Merhaba
    Guzel ve faydali bilgilerle dolu cok begendim. Yeni konularda bildirim almak istiyorum.ilk defa bir siteden bildirim almak istiyorum.bulamiyorum 🙂
    Yardimci olur musunuz?

    1. Merhabalar Mümin Bey, içeriklerimize gösterdiğiniz ilgi için teşekkür ederiz. Web sitemize tavsiyenizle bildirim özelliğini ekledik. Siteye girdikten sonra üst kısımda çıkan bildirimleri istermisiniz penceresinde izin ver’e tıklarsanız bildirimler tarafınıza ulaşacaktır. İyi günler dilerim

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu