Terimler

Hard Fork (Sert Çatallanma) Nedir?

Blockchain endüstrisi, kripto para ticareti yaparken veya yatırımlarla hangi projenin destekleneceğine karar verirken ne beklemeleri gerektiğini bilmek için katılımcılarının öğrenmesi ve anlaması gereken birçok yeni kavram getirdi. Daha da önemlisi, blockchain ile ilgili tüm kararlar tüm projenin geleceğini etkiler.

Bir blok zincirinin çalışma şeklini değiştirmek, hard fork aracılığıyla yapılır ve bu düzenli olarak yapılan bir şeydir. Bu nedenle, hard fork’ların ne olduğunu, nasıl çalıştıklarını ve ne yaptıklarını anlamak, geliştiriciler, yatırımcılar, tüccarlar ve hatta söz konusu projenin kullanıcıları için son derece önemlidir. Bu yüzden bugün, kripto ve blok zinciri dünyasında hangi rolü oynarsanız oynayın, hard forklar hakkında bilmeniz gereken her şeyden bahsedeceğiz.

Hard Fork Nedir?

O halde en baştan başlayalım ve ilk etapta hard fork nedir sorusuna cevap verelim.

Blockchain teknolojisi bağlamında bir hard fork, ağın protokolünde yapılan büyük bir değişikliktir. Bu, daha önce geçersiz olan işlemleri ve blokları geçerli kılmak veya geçerli olanları geçersiz kılmak için çeşitli nedenlerle yapılabilir. Blok zinciri ağına güncellemeler getirmek, belirli blok zincirinin çalışma biçiminde değişiklikler yapmak ve daha fazlası için kullanılır.

Ancak, bir hard fork ayrıca tüm düğüm kullanıcılarının yazılımın yeni sürümüne yükseltmesini gerektirir. Blockchain merkezi olmadığı ve bir topluluk tarafından yönetildiği için, bu topluluğun tamamı geçmiş işlemlerle ilgili aynı bilgileri kullanmak zorundadır.

Hard fork’lar genellikle projelerinin yeni bir özelliğini bulan ve bunu uygulamak için hard fork yapması gereken geliştiriciler tarafından başlatılır. Bununla birlikte, blok zincirinin işlevlerinden memnun kalmazlarsa ve gelişimini başka bir yöne götürmek isterlerse, proje topluluğunun üyelerinin bir tane başlatması da nadir değildir.

Hard Fork Ne Anlama Gelir? Sonucunda Ne Olur?

Hard Fork gerçekleştikten sonra yaşanan gelişme, esas olarak, koda yeni bir kural eklenerek, bir zincirin yeni kuralı içeren yeni yolu izlemesine ve eski zincirin, kural uygulanmadan yolda devam etmesine neden olarak yapılır. Eski zincirdekilerin, blok zincirinin güncelliğini yitirdiğini ve artık alakalı olmadığını anlamaları genellikle uzun sürmez. Bunu yaptıktan sonra, daha önce açıklandığı gibi zincirin eski versiyonunu zorlamaya devam etmek istemiyorlarsa, yeni zincire yükseltme oldukça basit bir meseledir.

Bu nedenle hard fork, blok zincirinin kendisinin yeni bir sürümüne değiştirildiği ve bu yeni sürümün düğümlerinin artık aynı blok zincirinin eski sürümünü veya sürümlerini kabul etmediği bir durum olarak tanımlanabilir. Bu, zincirin eski versiyonundan kalıcı bir sapma yaratır. Bununla birlikte, bazen topluluğun bir kısmı blok zincirini değiştirmek isterken diğer grup şimdi yapabilir.

Bu gerçekleşirse, bir zincirin, biri topluluğun değişiklik isteyen kısmı tarafından, diğeri ise diğer gruptan olmak üzere, zincirin hem eski hem de yeni sürümlerinin işlevsel tutulduğu iki zincire çatallanması nadir değildir. zinciri olduğu gibi sevdim. Bu geçmişte defalarca oldu ve birçok yeni proje bu şekilde doğdu.

Çatallanmadan sonraki gerçek zincir hangisi?

Unutulmaması gereken başka bir şey de, oradaki herhangi bir blok zincirinde hard forkların meydana gelebileceğidir. Bu, hard fork’ları en akılda kalıcı olma eğiliminde olsa da, yalnızca Bitcoin veya Ethereum ile sınırlı değildir . Bitcoin şimdiye kadar birçok kez çatallandı ve ne zaman olursa olsun, bir yol orijinal projenin adını korurken, diğeri benzer bir ada sahipti, ancak diğerinden ayırt etmek için küçük değişiklikler yapıldı.

Bazen yeni kuralları ekleyen zincir orijinal adını korurken, diğer zamanlarda eskisi olurken, değişen zincir ayrı bir proje haline gelir. Bitcoin’in durumunda, yıllar boyunca birçok hard fork oldu ve mevcut Bitcoin her iki tarafta da oldu – eskileri tutan zincir ayrı bir proje haline gelirken yeni kurallar ekledi ve eski kurallarla ilerlemeye karar verdi. , kodunda değişiklik yapılan zincir ise yeni, ayrı bir proje haline geldi.

Projenin gördüğü tüm çatallar nedeniyle, Bitcoin olarak bildiğimiz mevcut zincir dışında, Bitcoin Cash, Bitcoin Gold, Bitcoin SV ve diğerleri de var.

Hard Fork Neden Yapılır?

Hard fork’lar sayısız nedenle başlatılabilir ve nedeni ne olursa olsun, topluluğun çoğunluğu kabul ettiği sürece geçerlidir. Bazıları, geliştiriciler kodda bir kusur bulduğu için başlatılmış olabilir veya hataları gidermek için onu güçlendirmeleri gerektiğine karar vermiş olabilir. Diğer durumlarda, hızla düzeltilmesi gereken bir güvenlik riskine bile sahip olabilirler.

Bazı durumlarda, geliştiriciler genellikle topluluk için oldukça heyecan verici olan yeni işlevler veya bir grup yeni eklemeler ekliyorlar. Blockchain değişmez ve bir bilgisayar korsanı – hatta bir grup bilgisayar korsanı bile – dünyanın her yerinde çok sayıda düğümü olan büyük zincirlere hiçbir şey yapamazken, çoğunluk kabul ederse, topluluğun işlemleri tersine çevirmesi hala mümkündür. bunun için yeterince iyi bir sebep var demektir.

Bu çok nadiren olur, ancak yine de mümkündür. Bir örnek, Ethereum blok zinciri, DAO’daki (Merkezi Olmayan Otonom Organizasyon) hack’i tersine çevirmek için bir hard fork oluşturduğunda gerçekleşti.

Hack gerçekleştikten sonra, topluluk işlemin geri alınması lehinde oy kullandı. Hacker(lar) kripto para biriminde on milyonlarca dolar çaldığı için karar neredeyse oybirliği ile alındı. Günün sonunda işlem tersine çevrildi ve çalınan fonlar DAO token sahiplerine iade edildi.

Bununla birlikte, bu kadar yüksek miktarda destek almayı başaran teklifler bile ağın işlem geçmişini çözemediğinden, bunun nasıl olduğunu doğru bir şekilde anlamak önemlidir. Bunun yerine, gerçekte olan şey, DAO’ya bağlı fonların, sahiplerinin fonlarını geri çekmesine izin vermek olan tek bir amacı olan yepyeni bir akıllı sözleşmeye taşınmasıydı.

Hard Fork ve Soft Fork Arasındaki Temel Farklılıklar

Son olarak, bahsetmemiz gereken bir şey daha var ve o da soft fork’ları içeriyor. Sert çatallar ve yumuşak çatallar çok farklı değildir ve ikisi de platformun mevcut kodunu değiştirmeyi içeren aynı şeyi yapar. Yenisi geliştirilirken eski sürüm ağda kalır.

Ancak, blok zincirinin kodunu değiştirmek için aynı yaklaşımlar değildirler. Soft fork söz konusu olduğunda, güncelleme bittikten sonra yalnızca bir blok zinciri geçerli kalacaktır. Zinciri, yan yana yaşayabilecek iki veya daha fazla projeye bölmek yoktur. Ancak konu hard fork olduğunda bu sıklıkla görülen bir durumdur. Başka bir deyişle, hem yeni hem de eski blok zincirler, yeterli desteği sağlayabilmeleri koşuluyla varlıklarını sürdürmeye ve hatta işlev görmeye devam etmektedir.

Yeni sürüme geçmek isteyen topluluk üyelerinin kodlarını güncellemeleri gerekirken, projenin eski sürümünü çalıştırmaya devam etmek isteyenler hiçbir şey yapmıyor. Yani, basitçe söylemek gerekirse, her iki çatal da bir bölünme yaratır. Aradaki fark, sert çatalların iki zincir oluşturabilmesi, yumuşak çatalların ise tek bir zincirle devam etmesidir.

Ancak, ikisi arasında güvenliklerindeki fark olan başka bir fark daha var. Temel olarak, hard fork’lar soft fork’lardan çok daha güvenlidir, bu yüzden bir tür güncelleme gerektiğinde neredeyse tüm kullanıcılar ve geliştiriciler hard fork’a yönelir. Aynı işi yapabilmelerine rağmen yumuşak çatallar artık nadiren kullanılmaktadır. Sonuçta, blockchain teknolojisi tamamen güvenlikle ilgilidir, bu nedenle geliştiricilerin daha az uygun olmasına rağmen daha güvenli yolu seçmeleri mantıklıdır ve muazzam miktarda işlem gücü gerektirir.

Sonuç

Hard forklar, Bitcoin’in ilk çatallandığından beri kripto/blockchain endüstrisinin çok önemli bir bileşeni olmuştur. Sektörün tarihi boyunca, hemen hemen her blok zincirinde sayısız çatal oldu. Çoğu proje, her türlü yeni gelişmeyi, eklemeyi ve özelliği duyuran uzun vadeli yol haritalarına sahiptir ve tüm bunların gerçekleşmesi için hard fork’lar gereklidir.

Bununla birlikte, saldırılardan veya blok zinciri kodundaki büyük güvenlik açıklarının keşfedilmesinden kaynaklanan birçok planlanmamış olanlar da vardır. Durum ne olursa olsun, hard fork’lar genellikle iyi bir şeydir. Bunları yürütmek için gerekli bilgi işlem gücü açısından oldukça talepkar olmalarına rağmen, mevcut zincire olumlu değişiklikler getiriyorlar. Ve bazen, yeni bir projenin ortaya çıkmasına ve hatta kripto arenasında yeni ve büyük bir rakip haline gelmesine neden olabilirler.

Tıkla ve Oyla

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu